A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb leírás
Elfogadom

Aquaprofit - Polgár Sakknap 2007

Tíz év után újra együtt a Polgár nővérek


Az 1980-as években a Polgár lányok megjelenése a világ versenysakkjában alapjaiban változtatta a köztudatban sportágról, és a szellemi sportágon belül a nőknek a férfiakkal szembeni versenyképességéről kialakult képet. A három Polgár lány kétszer nyert sakkolimpiát, 1988-ban Szalonikiben, majd 1990-ben Újvidéken, és sorozatban szerepeltek kiemelkedően olyan elit sakktornákon, amelyeken a világ legjobb férfi sakkozói ültek velük szemben asztalhoz. Az élet aztán úgy hozta, hogy hárman három különböző országban telepedtek meg és alapítottak családot. 1997-ben még szerepeltek közösen egy versenyen, aztán hosszú évekig külön utakon jártak, építették a saját életüket, és váltak mindhárman kétgyermekes édesanyákká.

A három lány közül egyedül a női világranglistát csaknem negyed évszázada vezető Judit maradt Magyarországon. 2006-ban érkezett hozzá egy felkérés, hogy vállaljon szerepet a magyar csapatbajnokságban az Aquaprofit NTSK színeiben. Judit elfogadta a felkérés, majd hamarosan bajnoki címet szerezett a nagykanizsai klubbal. Ekkor született meg az ötlet, hogy 10 év után ismét álljon össze a legendás három nővér, és egy igazi sakkünnepet teremtve adjanak 100 táblás szimultánt.

Az Aquaprofit-Polgár Sakknap azonnal igazi társadalmi eseménnyé vált, amikor 2007. június 22-én a Corinthia Grand Hotel dísztermében művészek, sportolók, politikusok és más közéleti személyiségek sora ült asztalhoz, hogy játszhasson a Polgár lányok ellen. Judit 34, Zsófia és Zsuzsa 33-33 partit vállalt. Az esemény fővédnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

Bár a szimultán során legkevésbé sem az eredmény számít, a statisztikákban feljegyezhették, hogy Judit 41 mérkőzéséből 29-et nyert meg, hatot vesztett el, s hatszor remizett. Zsuzsa 38 partijából 31-szer fogadhatta ellenfele gratulációját, kétszer viszont neki kellett kezet nyújtania, ötször pedig döntetlenben állapodott meg. Zsófia 36 mérkőzéséből 23 győzelme mellett csak egyszer kapott ki, s 12-szer remizett. Judit előzetesen úgy vélekedett, hogy öt vereség benne van egy szimultánban, az elfogadható eredmény. Neki voltak a legkomolyabb ellenfelei, így elégedett lehet a teljesítményével.

A rendezvényen a szimultán mellett tíztáblás amerikai-magyar rapidmérkőzéseket is rendeztek. A sakkolimpián nem sokkal korábban az Egyesült Államok színeiben indult Polgár Zsuzsa csapattársai érkeztek Budapestre, hogy 30-30 perces játszmákban összemérjék tudásukat magyar tehetségekkel. A mellékversenyt az Aquaprofit Nagykanizsa nyerte 5,5-4,5 arányban. Ezen az eseményen adták át a Tehetséges Magyarországért Alapítvány díjait is.

{idopont}:
2007. június 22.
{helyszin}:
Corinthia Grand Hotel
{esemeny-neve}:
Aquaprofit - Polgár Sakknap 2007
{cime}:
Budapest Erzsébet krt. 43., 1073
{szervezo}:
+3630 680 5459
{weboldal}:
{nyitva}:
10:00-18:00

{helyszin-megjelenitese}