A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb leírás
Elfogadom

Aquaprofit - Polgár Sakknap 2008

A sakk és a művészet közös ünnepe


A II. Aquaprofit-Polgár Sakknapnak a Művészetek Palotája adott otthont 2008. october 11-én. A rangos társadalmi eseményt a Müpa Kék-termében és Üvegtermében rendezték meg az Aquaprofit Zrt. támogatásával.

Az Egyesült Államokban élő Zsuzsa és Kanadában élő Zsófi kizárólag a sakknap kedvéért utazott Magyarországra, hogy Judittal együtt megmérkőzzenek kihívóikkal. A Reneszánsz év jegyében tartandó eseményen színészek, újságírók, média szereplők, profi sakkozók, amatőr sakkbarátok és fiatal tehetségek ültek második alkalommal asztalhoz a Polgár lányok ellen.

A szimultánon olyan ismert személyiség tették próbára sakktudásukat, mint Schmitt Pál és Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és főtitkára, Kovács „Kokó" István ökölvívó, vagy Csapó Gábor vízilabdázó olimpiai bajnok. Két színigazgató az ellenfelek között foglalt helyet, Jordán Tamás és Márta István személyében, de játékra jelentkezett a színész Vallai Péter és Kárász Zénó is. A zenei front is igencsak erősnek bizonyult, ott volt Bogányi Gergely zongoraművészt, Jávori Ferenc (Klezmer Band), míg a Budapesti Fesztiválzenekar testületileg képviselteti magát: Fischer Iván karmester Judit ellen küzdött, míg Bereczki Dávid Zsuzsát, Selmeczi János pedig Zsófit kapta ellenfélnek.

A szimultán előtt Judit egy Farkasházy Tivadar vezette VIP-csapattal vaksakk-partit váltott, amelyen Judit bekötött szemmel a táblának háttal ülve győzte le a lépésekről közösen döntő közéleti személyiségekből álló csapatot. A játékhoz nem jutott érdeklődők számára is biztosítottak programokat a szervezők, Benkő Pál, Bilek István és Pintér József bemutatója is nagy sikert aratott.

A nap egyik különleges eseményeként a NASA űrhajósa elleni szimultánba is bekapcsolódhattak a sakknap résztvevői. A Nemzetközi Űrállomásra azokban a napokban eljutó űrturista, a 46 éves kanadai Greg Chamitoff egy különleges tábla segítségével tulajdonképpen az egész emberiség ellen sakkozott. Egy internetes portálon keresztül tartotta a kapcsolatot a résztvevőkkel, naponta egy-egy lépésre kerül sor. A rendezvényen a jelenlévők bekapcsolódhattak az eseménybe, azaz küldhettek javaslatokat a játszma folytatására.

Az esemény fénypontját jelentő szimultán során Judit végül veretlen maradt. A három lány összesen 121 partit játszott a kihívókkal. Egyenként 15 táblán küzdöttek egyszerre, majd, amkor egy mérkőzés befejeződött, más ülhetett be a játékos helyére. A 121 játszmából a Polgár lányok mindössze kettőt veszítettek el. Zsuzsa és Zsófia szenvedett egyszer-egyszer vereséget, utóbbi emellett három remit is elkönyvelt csakúgy, mint Judit.

Dátum:
2008. october 11.
Helyszín:
Művészetek Palotája
Esemény:
Aquaprofit - Polgár Sakknap 2008
Cím:
Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
Szervező:
Judit Polgár Chess Foundation
Nyitva tartás:
10:00-18:00

Térkép