A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb leírás
Elfogadom

Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2012

Sakknapból Sakkfesztivál

Több, mint négyezren látogattak ki az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválra a SYMA csarnokba 2012. november 17-én. Mivel az eseményén sikerült egyensúlyban tartani a két ember közötti személyes szellemi küzdelemnek számító sakkot és a látogatók tömegei számára is élvezetes szórakoztató programelemeket, a vendégek többsége szinte az egész napot a három Polgár nővérrel, Judittal, Zsuzsával és Zsófival töltötte.

A fesztivál keretében, az Európa Parlament által támogatott „Sakk az Iskolában” program civil megerősítéseként, Polgár Judit az Európai Unió 27 tagállamából érkező tehetséges gyerek sakkozók ellen játszott szimultán, amelynek védnöki tisztségét Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta magára. A fesztivál sajtótájékoztatóján a világ első számú női sakkozója azt is bejelentette, hogy a sakk 2013 szeptemberétől a Nemzeti Alaptanterv alapján választható tantárgy lesz az általános iskolában. Polgár Judit azt is kihangsúlyozta, hogy az oktatásban a sakkot nem, mint szellemi sportágat, hanem mint képességfejlesztő eszközt használják majd, és hogy 2013-ban, Sakkpalota címmel megjelenik az az iskolai tankönyv sorozat, amely segít a pedagógusoknak a sakk játékos formában történő oktatásában.

Egy, a 27-nemzet szimultánhoz hasonlóan EU-s programpontban, a Nemzedékek Csatájában, két-három generációs csapatok versenghettek egymással (gyerek-szülő-nagyszülő) konzultálva és közös döntés után megtéve a lépéseket egy másik hasonló csapat ellen. A “tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” tiszteletére rendezett versenyt az Európai Bizottság magyarországi képviselete támogatta.

A sakkfesztiválon bemutatkozott egy új "sportág", a sakkboksz is, amelynek keretében Kótai Mihály profi ökölvívó világbajnok és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó küzdött meg egymással váltott menetekben, két sportágban, ökölvívásban és sakkban. A küzdelmet a fesztivál védnöke, a sportpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Simicskó István ezen kívül köszöntőt mondott a gyerek sakkversenyen, illetve részt vett a győztesek díjainak átadásában is.

A show elemeket felvonultató programpontok között szerepel még David Merlini szabaduló művész produkciója. Merlini egy zubbonyból való szabadulás után a plafonról lógva játszott snell csatát Polgár Zsuzsa ellen.

Az esemény zárásaként a három Polgár lány 100 táblás szimultánt adott közéleti személyiségek, művészek, sportolók, üzletemberek, politikusok részvételével. A programot Alisa Maric, szerb sport és ifjúsági miniszter nyitotta meg. A játékos listán szerepelt Soros György befektetési szakember, és sok más, Európa különböző országaiból érkező művész, üzletember, akik csak azért utaztak Magyarországra, hogy asztalhoz ülhessenek a Polgár nővérek ellen.

Dátum:
2012. 11. 17.
Helyszín:
SYMA Rendezvényközpont
Esemény neve:
Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2012
Cím:
Budapest Dózsa György út 1 1146
Szervező:
Judit Polgár Chess Foundation
Nyitva tartás:
10:00-18:00 óráig

Térkép