A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb leírás
Elfogadom

Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2013

Garri Kaszparov és több ezer látogató az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválon a Művészetek Palotájában

A Sakkfesztivál már a korábbi évek során is számos külföldi meghívottat látott vendégül, 2013-ban pedig a Polgár Judit Sakk Alapítvány meghívására, a GE Lighting támogatásával a sakkozás történetének talán legnagyobb alakja, Garri Kaszparov is volt az esemény díszvendége a Művészetek Palotájában.
Az esemény keretében megemlékeztek arról is, hogy a magyar női válogatott 25 évvel ezelőtt, a szovjet hegemóniát megtörve megnyerte a sakkolimpiát Szalonikiben. A négy csapattag - Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit, valamint Mádl Ildikó -, valamint Tompa János szövetségi kapitány emlékplakettet vett át Seszták Miklóstól, a Magyar Sakk Szövetség elnökétől.
Az ország számos pontjáról, mintegy 40 iskolából érkeztek iskolások, hogy összemérjék tudásukat a GE Sakkpalota Kupán, a Polgár Judit Sakk Alapítvány által rendezett gyerektornán.
A sakkfesztivál egyik különleges újdonsága a Magyarország - Egyesült Államok válogatott viadal volt, amelynek során négy-négy fiatal csatázott on-line. Az összecsapás a Chess.com oldalon zajlott. A négy parti végén a magyar fiatalok 4.5:2,5-re győztek!
A különleges programpontok közt is nagyon népszerűnek bizonyult a Cikcakk sakk dal premierje. Polgár Judit sakkvershez Molnár György (Omega) szerzett zenét, és a 16. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola kórusa adta elő. Cikcakk sakk dalszövegében a világ elsőszámú női sakkozója a játék alapjait és szépségét fogalmazta meg rímekben a meseszereplőként feltűnő bábok segítségével.
A fesztivál egyik leglátványosabb helyszíneként megépült a Sakkpalota 3D, és a gyerekek előtt megnyílt Keresztes Király, Bumm Bástya, Futi Futó és a többi báb mesevilága. A rendezvény területén elhelyezett különböző kézműves, képességfejlesztő állomásokon a feladatok sikeres végrehajtásával a gyerekek színes sakktallérokat gyűjthettek, amelyeket aztán Sakkpalota boltjában válthattak különböző ajándékokra.
A Sakkfesztivállal párhuzamosan került megrendezésre a Sakkpalota programhoz kapcsolódó Pedagógus Konferencia. A tehetségfejlesztő sakk 2013-tól választható tantárgy az általános iskolák alsó tagozatában. A Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért új, kidolgozott módszertani programja a Sakkpalota program, ami a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására jött létre. A konferencián közel 150 pedagógus vett részt és hallgatott meg előadást a Sakkpalota programról, és az iskolai sakkoktatás legjobb nemzetközi kezdeményezéseiről.
A 100 táblás szimultán évről évre a rendezvény egyik legjobban várt része, amire rendre többszörös a túljelentkezés. Így volt ez ebben az évben is. Idén Polgár Judit, Polgár Zsuzsa és Polgár Zsófia 30-30 táblán játszottak kihívóikkal, míg Karácsonyi Kata 10 táblán. A három Polgár nővér ezúttal nem talált legyőzőre, viszont sok döntetlen született. Polgár Zsuzsa 9 döntetlent ért el 21 győzelem mellett, Polgár Zsófia statisztikája 3 döntetlen és 27 győzelem, míg Polgár Judit 7-szer remizett és 23-szor győzött. A mindössze hét esztendős Karácsonyi Kata is remekül szerepelt: egy vereség mellett 9 győzelmet aratott.
Az egész napos program végén Garri Kaszparov tartott előadást az egyik Karpov elleni világbajnoki játszmájáról.
A teljes Sakkfesztivál elérhető volt az interneten, a Ustream élő közvetítésének köszönhetően. Kommentátorként Lawrence Trent végig kalauzolta az érdeklődőket az egyes programokon.
Az esemény rangját az is érzékelteti, hogy a védnöki tisztségét Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta magára.

Dátum:
2013. 09. 29.
Helyszín:
Művészetek Palotája
Esemény neve:
Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2013
Cím:
Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
Szervező:
Judit Polgár Chess Foundation
Nyitva tartás:
10:00-18:00 óráig

Térkép