A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb leírás
Elfogadom

Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2014

Guinness-rekord és igazi sakkünnep az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2014-en


A versenyszerű sakkozástól az augusztusi sakkolimpia után visszavonult Polgár Judit által szervezett, világviszonylatban is egyedülálló Sakkfesztivál az elmúlt esztendőkben olyan rangos társadalmi eseménnyé vált, amely a stratégiai táblajáték köré építve kínál egész napos, családi szórakozást.

A Művészetek Palotájában megrendezett eseményen a kilátogató résztvevők a Tehetség határtalan elnevezéssel látványos sakk, zene és Rubik-kocka bemutatót láthattak, amelyen Gerendás Péter és fia bekötött szemmel zenélt, Bernát Balázs szintén bekötött szemmel rakta ki a Rubik kockát, míg Polgár Judit és a sakkolimpián vele egy csapatban ezüstérmet szerző Balogh Csaba a Yoko Ono, világhíres képzőművésznő által megalkotott, úgynevezett bizalom sakkban mérkőzött meg egymással. A bizalom sakk lényege, hogy a két sakkozó azonos színű bábokkal játszik, és csak emlékezetből tudja megkülönböztetni a saját bábjait az ellenfélétől. A partit egy másik tormsői ezüstérmes csapattag, Lékó Péter kommentálta.

A világhíres logikai játék, a Rubik kocka megalkotásának 40. évfordulójának tiszteletére a Sakkfesztiválon köszöntötték a személyesen megjelenő Rubik Ernőt. A gyerekek számára az egyik legnépszerűbb eseménynek a Családi Shrek-parti bizonyult, amelyben a Shrek című mesefilm főszereplőjének magyar hangja Gesztesi Károly, és az ezúttal a mesében az ogre párjaként feltűnő Fióna szerepében asztalhoz ülő Polgár Judit csapott össze, Lékó Péter kommentálásában. Az sakkfesztivál sajtótájékoztatóján a magyar sakkozó elmondta, hogy a versenyszerű sakkozástól elsősorban azért vonult vissza, mert az már összeegyeztethetetlenné vált az alapítványában és a sakk közoktatásba történő bevezetése érdekében végzett szerteágazó tevékenységével. Az esemény névadószponzorának, az Aquaprofit Zrt-nek vezérigazgatója, Nádasi Tamás kiemelte, hogy amikor hét évvel ezelőtt létrehozták az első sakknapot, gondolni sem merték, hogy ilyen komoly hagyománnyal rendelkező, nagyszabású, nemzetközi mércével is kiemelkedő fesztivál válik majd belőle. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseltének vezetője arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a fesztivál keretein belül immár harmadik éve támogatja a Nemzedékek csatáját, egy többgenerációs csapatversenyt, amelyben gyermek, szülő, nagyszülő alkot egy csapatot, és a családok mérkőznek meg egymással, elősegítve ezzel a nemzedékek harmonikus együttélését. A fesztivál díszvendége, az Európai Sakkszövetség elnökének augusztusban megválasztott grúz Zurab Azmajparasvili elmondta, hogy elnöki kampányának egyik fő eleme volt a sakk az oktatásban program kiemelt támogatása, és hogy az ECU nevében hivatalosan is kész támogatni a Polgár Judit Alapítvány által kidolgozott Sakkpalota program nemzetközi elterjesztését. A fesztivált ezúttal is Polgár Judit szimultán bemutatója zárta, amelyben a sakktörténelem legendája ismert közéleti személyiségek, sportolók, művészek, médiaszemélyiségek, üzletemberek és politikusok ellen játszott 25 táblán.

Galéria >>

Dátum:
2014. 10. 04.
Helyszín:
Művészetek Palotája
Esemény neve:
Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2014
Cím:
Budapest, Komor Marcell u. 1 1095
Szervező:
Judit Polgár Chess Foundation
Nyitva:
10:00-18:00 óráig

Térkép