A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb leírás
Elfogadom

Világsakkfesztivál 2015 Budapest

fb

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja védnökségével

Világsztárok, teltház és hatalmas közönségsiker az 1. Világsakkfesztiválon!

Négy kontinensen, tíz helyszínen hatalmas lendülettel indult a minden idők legjobb női sakkozójaként ismert Polgár Judit által megálmodott és megszervezett Világsakkfesztivál.

Saint Luis, Melbourne, Miami, Santiago de Chile és a többi helyszín mellett a világon egyedülálló fesztivál főrendezvényének a budapesti Várkert Bazár adott otthont, ahol remek programokat, világsztárokat, varázslatos mesevilágot, és izgalmas párviadalokat láthatott a több ezer kilátogató vendég, valamint a hazai és a külföldi média képviselői.

sakk_fesztival_2015_0643

Az egész napos ingyenes családi programon a sakkszeretők, szülők, gyerekek, pedagógusok számos előadást láthattak, részt vehettek a nemzetközi pedagógus konferencián, készíthettek marcipán sakkfigurákat, közös sakkdalt szerezhettek Hajós Andrással, végignézhették a Sakkpalota referenciaiskolák látványos színpadi előadásait, és sakktallérokat gyűjtve a gyakorlatban is kipróbálhatták Polgár Judit európai díjnyertes Sakkpalota Pedagógiai Programjának képességfejlesztő feladatait a különböző állomásokon. 

sakk_fesztival_2015_0799sakk_fesztival_2015_0836sakk_fesztival_2015_0951

Az egész napos szimultánok során a bátor jelentkezők próbára tehették tudásukat a 9 éves többszörös országos bajnok Karácsonyi Kata, a 87 éves Guinness rekorder Sinka Brigitta, vagyis Bici néni, az olimpiai bajnok Polgár Zsófia, és természetesen a földkerekség legjobb női sakkozója, Polgár Judit ellen.

Bicinéni-szimulKata-szimul

A nap végén rendezték a 6 millió forint összdíjazású Highlander Kupát, amelynek elődöntőjében két korábbi világbajnok csapott össze két magyar fiatallal, a legendás Anatolij Karpov a 16 éves nemzetközi mester, Gledura Benjáminnal mérkőzött meg, míg az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellenfele a sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott tagja, Balogh Csaba volt. Az első elődöntőben Gledura képes volt meglepni az orosz klasszist, ám a magyar döntő nem jött össze, Kaszimdzsanov nyert Balogh ellen. A döntőben először Kaszimdzsanov vezette a világos bábukat, de itt, majd a váltott színnel játszott következő partiban is döntetlenre végzett Gledurával, aki aztán a villámpartikban 2-0-ra kikapott a nagyobb rutinnal rendelkező üzbégtől. A Highlander Kupa mérkőzéseit a világhálón élőben lehetett követni, a helyszínen jelen volt a magyar sakkozás krémje, így többek között az olimpiai bajnok Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója is. Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke úgy értékelt, hogy az első alkalommal megrendezett Világsakkfesztivál nagyon sikeres volt, a jövő évi rendezvényt ugyanakkor tovább fejlesztik, s vélhetően újra a Várkert Bazárban rendezik meg.

sakk_fesztival_2015_0748

 

Dátum:
17. 10. 2015., szombat
Helyszín:
Várkert Bazár
Esemény:
Világsakkfesztivál 2015 Budapest
Címe:
Budai Vár, Budapest Ybl Miklós tér 1013
Szervező:
Polgár Judit Sakk Alapítvány / Judit Polgar Chess Foundation
Weboldal:
Nyítvatartás:
10:00-17:00 óráig

Térkép